Monday, December 23, 2013

Wasabi dan Sambal Belachan (Episod 1)

MAYA () namanya. Gadis ayu, si penjual bunga. Musim dingin tahun 2003. Aku juga berkerja di kedai bunga. Kalau dalam resume, 'mat bunga' mungkin sesuai dalam ruangan 'pengalaman bekerja'. Namun job deskripsi aku, ialah menghambur kudrat memproses bunga, sebelum dijadikan gubahan indah. 'Buruh kasar' lebih tepat, agaknya.

弥:すいません、あの箱、運んで頂けませんか?
(Suimasen, ano hako, hakonde itadakemasenka?)
"Maafkan saya, kotak itu, boleh tolong angkat?"

Aku:すげ儀正しいね。良いよ~
(Suge~! Reigi-tadashiine. Iiyo...)
"Hebat! Sungguh sopan-santun. Baiklah..."

Kami bertukar senyum. Gadis Jepun memang terkenal dengan sopan dan santun, lemah dan lembut. Maya tidak terkecuali. Dia baru lepas sekolah menengah, baru 18 tahun. Namun berdikari.

Aku di tahun tiga pengajian, Ijazah Kejuruteraan Mekanikal Sistem. Mencari duit lebih waktu cuti musim sejuk, untuk tukar ekzos buluh pada kereta sukanku (sportscar).

Hari itu kerja agak berat. Perlu kejar waktu untuk cukupkan permintaan pelanggan, yang banyak dari kedai bunga, berhempas pulas untuk jualan musim Krismas dan tahun baru.

Yamaguchi Koujocho, pengurus kilang yang agak rapat denganku, meminta aku tinggal membantu. Hadi, junior di Universiti, yang tumpangkan aku datang, mahu pulang. Aku curi pandang pada Maya, dengan isyarat bisik di bibir...

Aku
:俺を送ってくれ~
(Ore-wo okutte kure~)
"Tolong hantar aku pulang..."

弥:うん~
(Un~)
"Ok..." (Cara gadis Jepun kata
はい(hai') atau 'ya')

Maya mengangguk malu, tapi mahu...

つづく= tsudzuku = bersambung

*Petikan dari Facebook: Belajar Bahasa Jepun dengan Che'gu JD

No comments:

Post a Comment