Monday, December 23, 2013

Wasabi dan Sambal Belachan (Episod 2)

直美さん:あなたがいない間、彼女は、毎晩泣いてたのよ!大変だったわ、あたし…
(Anata-ga inai aida, kanojyo-wa, maiban naitetanoyo! Taihen-dattawa, atashi...)
"Selama ketiadaan kamu, dia, setiap malam menangis! Yang teruknya, saya..."

Ayat pertama Naomi-san, waktu menjemput aku di Narita Airport. Maya seperti mahu tak mahu, menerpa aku. Rindu tapi malu.

Naomi-san, Ibu kepada Maya, mereka tak ubah bagai adik beradik, pada akrab dan cantik. Lebih lagi setelah bapanya meninggalkan mereka, waktu Maya masih di sekolah rendah.

真弥:ちょっと太ってきたね!美味しくて、懐かしい味の物ばっかり、食べて来たでしょう?
(Chotto futotte-kitane! Oishikute, natsukashii aji-no mono bakkari, tabete-kita desyou?)
"Awak dah gemuk sikit lah! Asyik makan benda yang sedap dan nostalgia saja kan?"

Perli Maya, tatkala sedar perubahan 'tembam berair' pada pipiku. Yelah, dua bulan bercuti musim panas di Malaysia, memang melahap puas segala aneka juadah.

Pejam celik, dah lebih setengah tahun, aku bersama dengan Maya. Masih terbayang segar, kereta Daihatsu Max dia yang meluncur ke dalam longkang, waktu menghantarku pulang. Jalan bersalji memang licin dan bahaya. Terpaksa aku tumpangkan Maya di 'rumah kotak' sempitku, malam itu.

Dua bulan memang lama, memang dalam, rindu dendamku pada Malaysia. Bukan sahaja makanan, namun juga pada gadis Melayu. Aku hanya lelaki biasa, yang lemah dan punya khilaf.

Berbundut-bundut dia bekalkan aku mee Maggi pulang ke Jepun. Dan dia juga yang berbuyut-buyut temankan aku makan Maggi goreng di mamak SS14, PJ. Dia, si gadis Universiti Malaya, dan Hana namanya...

つづく


*Petikan dari Facebook: Belajar Bahasa Jepun dengan Che'gu JD (Jul '13)

No comments:

Post a Comment